Wij kunnen wel denken dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat slechts 42% van de ondervraagden voldoende beweegt, terwijl 68% van de groep dénkt dat ze voldoende bewegen.

beweegrichtlijnen

Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter. Volgens de beweegrichtlijnen moet een volwassen persoon zo’n 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen. Maar wat valt er nu onder deze categorie?

  • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.
  • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
  • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

onderzoek

I&O Research vroeg afgelopen zomer 4.375 mensen van 18 jaar en ouder naar hun sportgedrag. Volgens het onderzoeksbureau zijn de resultaten representatief voor de volwassen Nederlandse bevolking. Vrouwen voldoen vaker aan de beweegrichtlijnen dan mannen: 47 tegen 36 procent. Naarmate het overwicht toeneemt, neemt het aandeel dat voldoet af.

wel actief

Dat betekent overigens niet dat er helemaal niet gesport wordt door de mensen die niet aan de richtlijnen voldoen. Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. De meesten (75%) sporten of bewegen, omdat het gezond is. Mannen sporten volgens de onderzoeksresultaten vaker vanwege het plezier in de desbetreffende sport, terwijl vrouwen vaker denken aan hun uiterlijk en gezelligheid. De meeste vrouwen sporten dan ook liever in groepsverband en mannen liever alleen.

geen tijd

Lichamelijke klachten en gebrek aan motivatie zijn veel genoemde redenen om niet te sporten of bewegen. Gebrek aan tijd en motivatie spelen bij jongere Nederlanders meer een rol, terwijl lichamelijke klachten meer voorkomen bij ouderen.

richtlijn

Volwassenen moeten volgens de richtlijn wekelijks 2,5 uur matig tot zwaar intensief bewegen. Daarnaast zouden ze minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Onder die laatste categorie vallen activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals bijvoorbeeld traplopen of wandelen.

Beweegt u wel genoeg? En op de goede manier? Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen voor aanvullend advies.

 

Bron: https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/kwart-nederlanders-denkt-voldoende-te-bewegen-maar-doet-het-niet

Afbeelding: http://toosenhenk.nl/

 

About the author