blessures, sportblessures, Grave, sportfysiotherapie, lichamelijke conditie, conditie

Wanneer u een (sport)blessure heeft, baalt u vaak en wilt u weten waar het fout ging en wat u eraan kunt doen om dit in het vervolg te voorkomen. Bij veel gevallen van blessures gaat het om de belasting van het lichaam. U vraagt dus meer van uw lichaam dat wat het aankan (vermogen). 

Uithoudingsvermogen vs. belasting van het lichaam

Uw lichaam heeft een bepaald uithoudingsvermogen. Als de belasting hoger is dan het vermogen, is er een hogere kans op pijn of een blessure. Als we de belasting langzaam vergroten, zal het vermogen van het lichaam langzaam toenemen. Maar als we die belasting sneller toevoegen dan het lichaam zich kan aanpassen, dan is de kans op blessures groter.

Enkele voorbeelden van blessures

Als u een baksteen op uw voet laat vallen is de belasting veel groter dan het vermogen en er is geen tijd voor een aanpassing. Een minder overdreven voorbeeld is iemand die te hard van stapel loopt bij trainen. Denk hierbij aan van geen training naar dagelijks een (intensieve) workout doen. Opnieuw is de belasting groter dan het lichaam aankan en hoewel het niet zo abrupt is als de baksteen, heeft het lichaam alsnog geen tijd om zich aan te passen. Ook stress, ziekte, slechte voeding of te weinig slaap hebben hier invloed op. Deze verlaagde capaciteit maakt ons ook kwetsbaarder voor blessures. 

Hoe ontstaat een blessure?

Feitelijk gezien ontstaat een blessure door een verkeerde beweging te maken of, zoals eerder gezegd, overbelasting van het lichaam. Een blessure heeft altijd één of meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld een slechte conditie, overgewicht, bekkenscheefstand, en verkeerd materiaal bij het trainen. Uiteraard kan ook een blessure acuut ontstaan, zoals bij het voorbeeld van de baksteen.

Rustig opbouwen na een blessure 

Wanneer u geblesseerd bent, probeer tijdelijk uw lichaam minder te belasten door rust te nemen. Maar onthoudt dat bij een langdurige rustperiode, de capaciteit van het lichaam ook afneemt. Als gevolg hiervan is er minder belasting nodig om opnieuw geblesseerd te raken. Dit maakt het noodzakelijk om uw training weer rustig op te bouwen tot u op het oude niveau zit. Het belangrijkste om te onthouden is dat op de lange termijn een beetje belasting op het lichaam goed is, zolang u blijft denken aan de tijd die uw lichaam nodig heeft om hierop aan te passen. Wanneer u niets doet, past uw lichaam zich aan door de capaciteit te verlagen. Door langzaam uw activiteit te verhogen, past uw lichaam zich hierop aan. Wanneer u het te snel doet raakt u geblesseerd. 

Meer tips om blessures te voorkomen

Rustig opbouwen is zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast willen we u puntsgewijs tips geven die u hierbij helpen:

  1. Warming-up en cooling-down: dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt waardoor de spieren en pezen warm worden. Ook is dit beter voor de stofwisseling, waardoor spieren sneller aan de nodige zuurstof/energie komen.
  2. Opbouw sporttraining: het is van belang om van tevoren uw fitheid af te stemmen op hoe zwaar u gaat trainen.
  3. Een goede en gezonde levensstijl voor, na en tijdens het sporten: blijf op gewicht en eet gezond. Tijdens het sporten zult u veel vocht verliezen, het is daarom heel belangrijk om goed te blijven drinken.
  4. Goede sportschoenen: Let hierbij op de schokdemping en grip van de schoen.

 

Wat kan fysiotherapie Grave voor u betekenen? 

Onze sportfysiotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert u als u weer wilt gaan sporten. Heeft u een sportblessure? Ook hiervoor kunt u bij onze sportfysiotherapeut terecht!

 

Kijk ook op onze sportfysiotherapie pagina

About the author