Fysiotherapie en chiropractie voor ruiter & paard

Paard en ruiter vormen samen een eenheid. U kunt elkaar versterken, maar ook verzwakken. Als u op elkaar ingespeeld bent en precies weet waar de gevoelige plekken bij elkaar liggen, kunt u topprestaties behalen. Heeft u echter als ruiter last van een blessure? Of heeft uw paard last van een blessure? Dan heeft dit ook direct invloed op elkaar. Ruiter en paard zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Heel veel problemen bij zowel ruiter als paard, ontstaan tijdens het rijden en worden onbewust door de ruiter zelf veroorzaakt. In veel gevallen is daar wat aan te doen. Vaak is het daarom niet voldoende om alleen het paard te onderzoeken en behandelen omdat aan het basisprobleem, de ruiter/amazone, te weinig aandacht wordt besteed. Wij brengen hier verandering in!

Direct contact

Wat kunnen wij betekenen?

In onze praktijk in Boxmeer zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van ruiters/amazones. Onze therapeuten leggen een basis voor gezond en verantwoord paardrijden. Veelal zijn klachten dan al langere tijd aanwezig, maar het uitgangspunt is een vroege signalering van het eventuele ontstaan van klachten. Dit wordt dan gekoppeld aan het verbeteren van lichamelijke functies zodat het rijden verbeterd wordt en eventuele klachten bij ruiter en paard uitblijven of verminderen. Ook zonder al bestaande klachten kunnen wij  veel voor ruiters/amazones betekenen.  Van belang is altijd een goed onderzoek en persoonlijk advies op maat.

“Na een periode van veel last van mijn rug door twee verbouwingen, verhuizingen en twee zwangerschappen na wat omzwervingen ben ik uiteindelijk bij Erik-Jan terecht gekomen. Hij heeft mij er weer bovenop geholpen. De combinatie van behandeling met manipulatie, mobilisatie en een houdingsprogramma maakt dat ik weer echt kan functioneren en dat ik mijn grote liefde, dressuur rijden, weer op volle sterkte kan doen! De combinatie van brede kennis van rugklachten i.c.m. kennis van paardrijden heeft ertoe geleid dat de therapie zeer effectief is verlopen. Ook mijn houding op het paard is verbeterd!

Eens in de zoveel tijd plannen we nog een controle afspraak zodat ik mijn lijf op de goede manier blijf gebruiken. “ – Mayke Loeffen-Klunder, instructrice paardensport, docent, Grand Prix amazone

U kunt bij ons voor de volgende klachten terecht

 • (Pijn)klachten tijdens, na of agv van rijden aan oa lage rug, bekken, heup, lies, hamstring
 • Zitproblematiek
 • Optimaliseren mobiliteit wervelkolom
 • Houding advies en verbetering
 • Stabiliteit romp en lage rug
 • Ademhalingstechnieken
 • Instructie voor correcte training paard
 • Bewustwording eigen handelen/ lichamelijk functioneren
 • Instructie en verbeteren basisconditie ( naast kracht, ook lenigheid + coördinatie)  dit gaat heel vaak fout en inadequate/eenzijdige spierontwikkeling bij ruiters/amazones
 • Groepstrainingen ruiterfitheid
 • Het meer controle krijgen over het lichaam tijdens het rijden
 • Algehele ontspanningstechnieken
 • Hervatten van paardrijden na zwangerschap
 • Hervatten paardrijden na revalidatie of trauma
 • Uiteraard is het ook mogelijk om preventief te trainen

Door jarenlange ervaring en verschillende specialisaties bieden wij een breed aanbod voor ruiter/amazone en paard.

Werkwijze

 • Na aanmelding in onze praktijk in Boxmeer volgt altijd een intake. In deze intake wordt uitgebreid ingegaan op eventuele klachten, hoe deze klachten zijn ontstaan en welke doelstellingen er behaald willen worden. De intake vindt altijd plaats bij onze locatie in Boxmeer en wordt uitgevoerd door Erikjan van der Eijck.
 • Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarin een aantal punten onderzocht worden. Er wordt gekeken naar wervelkolom mobiliteit, spierkracht, stabiliteit, asymmetrieen, coördinatie en lichaamsgevoel.
 • Na de intake wordt een individueel plan opgesteld.

Therapie

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat er eerst een aantal therapiesessies nodig zijn, wanneer er therapie nodig is wordt deze altijd individueel gegeven. Daarna volgt de ruitertraining, deze wordt zowel individueel gegeven als in groepsverband. Deze trainingen zijn doorgaans eerst zonder paard en later is met paard ook mogelijk op een mooie, ontspannen buitenlocatie. In de trainingen wordt dus heel gericht aandacht besteed aan de items die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan lichaamsbewustzijn en lichaamsgevoel. Hierdoor krijgt u veel inzicht in uw eigen lichaam en hoe u dat kunt vertalen in het rijden.

Wat houdt ruitertraining in?

Om een goede ruiter te kunnen zijn heb je een goede basisconditie nodig. Naast het dagelijks rijden/trainen van je paard(en) is het belangrijk om op een andere manier je lichaam te trainen. Juist omdat paardrijden een goede coördinatie en controle van het hele lichaam vergt.  ruitertraining is een gespecialiseerde training speciaal afgestemd op wat je als ruiter/amazone nodig hebt. Verschillende items kunnen aandacht nodig hebben naast het reguliere krachttrainen. hierbij besteden wij aandacht aan: snelheid, lenigheid, en training op coördinatievermogen. Hiervoor kunnen wij een trainingsprogramma op maat maken.

Naast deze trainingen is het ook van belang om wat je geleerd en getraind hebt te vertalen naar het paardrijden en toe te gaan passen op het paard, hierbij kunnen wij ook hulp bieden door samen met je paard te trainen op locatie.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

fit, fit Grave, fysiotherapie, fysiotherapie Grave, fysio, fysio Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, fysiobehandeling, fysiobehandeling Grave, fysiopraktijk, fysiopraktijk Grave, fysitherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, bewegen, bewegen Grave, bewegen fysiotherapie Grave, bewegen in Grave, beweging, beweging Grave, beweging Fysiotherapie Grave, beweging in Grave, blessure, blessure Grave, blessure Fysiotherapie Grave, manuele therapie
Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

Catharinahof

Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave

fit, fit Grave, fysiotherapie, fysiotherapie Grave, fysio, fysio Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, fysiobehandeling, fysiobehandeling Grave, fysiopraktijk, fysiopraktijk Grave, fysitherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, bewegen, bewegen Grave, bewegen fysiotherapie Grave, bewegen in Grave, beweging, beweging Grave, beweging Fysiotherapie Grave, beweging in Grave, blessure, blessure Grave, blessure Fysiotherapie Grave
Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

 • Neem contact op: