Geriatrie fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor (kwetsbare) ouderen en cliënten/ patiënten met een hoge (biologische) leeftijd, die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Geriatriefysiotherapie kan ouderen helpen bij het leren omgaan met alle klachten die veroorzaakt worden door het natuurlijke verouderingsproces, maar ook het voorkomen van klachten die het gevolg hiervan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als stijfheid, duizeligheid, vermoeidheid en verlies van spierkracht. Geriatriefysiotherapie richt zich voornamelijk op het inventariseren van het belastbaarheidsniveau en brengt in kaart waar eventuele problemen liggen of mogelijk kunnen ontstaan.

 

Kwetsbaarheid

De geriatrie fysiotherapeut kan vaststellen of u kwetsbaar bent. Dit betekent dat u op het randje staat van een denkbeeldige afgrond. Wanneer er bijvoorbeeld een ontsteking bijkomt, kan dit betekenen dat u snel achteruitgaat en hulpbehoevend wordt. Geriatriefysiotherapeut onderzoekt welke factoren de kwetsbaarheid bepalen. Door deze factoren samen met andere hulpverleners te verbeteren kan de kwetsbaarheid worden afgewend.

Direct contact

De behandeling wordt ingezet op maat en afgestemd op de individuele behoefte. Er kan gebruik gemaakt worden van oefentherapie dat gericht is op het verminderen van de klachten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de geriatriefysiotherapeut wanneer nodig aan huis komt om te behandelen, maar ook om advies te geven. Dit kunnen adviezen zijn over de inrichting van de woning, maar ook adviezen over bijvoorbeeld veiligheid en valpreventie.

Met welke klachten kunt u terecht bij een geriatriefysiotherapeut.

Geriatriefysiotherapie kan uitkomst bieden bij verschillende ouderdomsklachten. De klachten kunnen helaas niet worden genezen. Toch is er meestal veel winst te behalen. Het verlies aan spierkracht dat aan de leeftijd is verbonden is bijvoorbeeld heel goed te trainen. Hierdoor kunt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Andere voorbeelden zijn:

  • Botontkalking, ofwel osteoporose
  • Artrose, slijtage van het kraakbeen van uw gewrichten
  • Gevolgen van een beroerte
  • Parkinson
  • Dementie
  • Gevolgen van fracturen
  • Reuma
  • Balansproblemen
  • Verminderde conditie

De behandeling geriatrie fysiotherapie

De behandelingen geriatrie fysiotherapie zijn gericht op het verminderen, verhelpen en voorkomen van achteruitgang van de klachten en voorkomen van klachten in het dagelijks leven en bij het dagelijks bewegen. Dit wordt gedaan door middel van looptrainingen, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en hand trainingen of oefeningen die van het opstaan uit bed of stoel. De geriatriefysiotherapeut coacht en adviseert u het gehele behandeltraject. Tevens worden er doelen opgesteld, die in het behandeltraject moeten worden behaald. Hiermee wordt de voortgang van de behandelingen geanalyseerd.

 

De geriatriefysiotherapeut werkt veel samen met andere disciplines zoals: diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten en het sociaal kernteam. Omdat veel klachten bij ouderen complex zijn, is samenwerking en afstemming eerder regel dan uitzondering. Om deze reden beschikt de geriatriefysiotherapeut over een groot netwerk van andere disciplines.

 

Naast het behandelen richt geriatriefysiotherapie zich ook op het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

fit, fit Grave, fysiotherapie, fysiotherapie Grave, fysio, fysio Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, fysiobehandeling, fysiobehandeling Grave, fysiopraktijk, fysiopraktijk Grave, fysitherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, bewegen, bewegen Grave, bewegen fysiotherapie Grave, bewegen in Grave, beweging, beweging Grave, beweging Fysiotherapie Grave, beweging in Grave, blessure, blessure Grave, blessure Fysiotherapie Grave, manuele therapie
Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

Catharinahof

Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave

  • Neem contact op: