Osteoporose

Osteoporose, oftewel botontkalking is het brozer worden van uw botten. Dit komt door een vertraagde bot opbouw. Meestal wordt osteoporose ontdekt bij het breken van een bot. Doordat de botten zo zwak zijn is een lichte klap of een val al voldoende voor een breuk. Zelfs tijdens dagelijkse activiteiten zoals bukken, tillen of opstaan kunt u al iets breken. Wervelbreuken, gebroken heupen of polsbreuken komen het meest voor bij botontkalking.

Symptomen

De symptomen van botontkalking zijn minimaal. Het komt zelden voor dat u pijn ervaart door botontkalking. Echter gaat osteoporose wel gepaard met pijnklachten. Dit komt niet door de aandoening zelf, maar door de gevolgen ervan. Door de achteruitgang van de botten komt het vaak voor dat u iets breekt en dit kan wel voor pijnklachten zorgen.

Direct contact

Oorzaken van osteoporose

Botontkalking kan op elke leeftijd optreden, dus niet alleen bij ouderen. Wel is het zo dat naarmate u ouder wordt de kans op het krijgen van osteoporose toeneemt. Ook kan de ziekte erfelijk zijn, dit betekent dat als het voorkomt in uw familie u veel kans heeft op het krijgen van de aandoening. Tevens kunnen aandoeningen, zoals te weinig geslachtshormoon of een te hard werkende schildklier kan de kans op botontkalking vergroten.

Wat kunt u zelf doen om de klachten te verminderen/verhelpen

Osteoporose is helaas niet te genezen, maar u kunt zelf al veel doen om verergering af te remmen. Het is belangrijk om voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Een half uur per dag wandelen, fietsen of sporten kan de kans op en verergering van de aandoening tegengaan. Een gezonde voeding is ook belangrijk. Denk hierbij vooral aan voedingsproducten die veel calcium bevatten, zoals melk of kaas. Tevens is het belangrijk dat u goede verlichting in huis heeft en geen losliggende matjes dit maakt de kans op vallen kleiner.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Wanneer u osteoporose heeft kan een fysiotherapie u advies en tips geven om vallen te verkleinen. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht. Aan de hand hiervan wordt u behandelplan opgesteld. Het doel van de behandelingen is verdere verergering van de klachten voorkomen. Dit wordt gedaan door middel van oefentherapie. De therapie is gericht op het verbeteren van uw evenwichtsgevoel en coördinatie.  Ook kunt u zich opgeven voor onze valpreventie/valtraining programma. Hierin leert u de signalen van vallen herkennen en teven krijgt u tips en adviezen mee om vallen te voorkomen of de kans op vallen te verkleinen.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht:

Catharinahof

Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave

fit, fit Grave, fysiotherapie, fysiotherapie Grave, fysio, fysio Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, fysiobehandeling, fysiobehandeling Grave, fysiopraktijk, fysiopraktijk Grave, fysitherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, bewegen, bewegen Grave, bewegen fysiotherapie Grave, bewegen in Grave, beweging, beweging Grave, beweging Fysiotherapie Grave, beweging in Grave, blessure, blessure Grave, blessure Fysiotherapie Grave
Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

  • Neem contact op: