Valpreventie & valtraining

Naarmate we ouder worden stijgt ook de kans op vallen. Dit komt door onze botten, spieren, pezen en gewrichten minder soepel worden. Uit onderzoek is gebleken dat een op de drie 65-plussers minstens een keer per jaar valt. Dat kan nare gevolgen hebben, zoals een gebroken heup. Na het vallen zijn veel ouderen bang om te bewegen, waardoor veel activiteiten vermeden worden en de conditie achteruit gaat. Het is dus belangrijk dat deze ongelukken zo veel mogelijk voorkomen worden.

Een goede conditie, een veiliger ingericht huis en aangepast gedrag kan het risico op vallen verkleinen. Een fysiotherapeut van Groepspraktijk Fysiotherapie Grave kan u helpen bij het voorkomen van vallen, door ons speciaal opgestelde programma. Door middel van krachttraining, evenwicht/stabiliteits training en het verbeteren van het vertrouwen in uzelf en in het bewegen wordt er aan uw valpreventie gewerkt.

Direct contact

Oorzaken van vallen bij ouderen

Ouderen bewegen trager, kunnen moeilijke situaties moeilijker inschatten en hebben een langzamer reactievermogen. Hierdoor hebben ouderen een hoger valrisico. Daarnaast kan duizeligheid, lage bloeddruk, te weinig bewegen en achteruitgang van zien en horen ook oorzaken zijn voor het vallen. De oorzaken hoeven niet altijd lichamelijk te zijn, soms zijn externe factoren het gevolg van vallen, zoals gladde vloer, te veel meubels, slechte verlichting, slecht schoenen en geen gebruik van loophulpmiddelen.

Plan van aanpak

Het programma start met een intake waarbij informatie over uw fitheid en valrisico wordt vastgelegd. Tijdens de training worden verschillende situaties uit het dagelijkse leven nagebootst zowel binnen- als buitenshuis. Denk hierbij aan obstakels zoals: losse stoeptegels, drempels en hellingen. Zo leert u omgaan met die situaties en leert u gevaarlijke situaties herkennen. Daarnaast leert u rol- en valtechnieken die u op een andere manier kennis laten maken met het naar de grond gaan en weer overeind komen. Het oefenen van de valtechnieken gebeurt op dikke matten en wordt door ons zorgvuldig opgebouwd en begeleid.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

Catharinahof

Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave

fit, fit Grave, fysiotherapie, fysiotherapie Grave, fysio, fysio Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, fysiobehandeling, fysiobehandeling Grave, fysiopraktijk, fysiopraktijk Grave, fysitherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Grave, fysiotherapeut, fysiotherapeut Grave, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Grave, bewegen, bewegen Grave, bewegen fysiotherapie Grave, bewegen in Grave, beweging, beweging Grave, beweging Fysiotherapie Grave, beweging in Grave, blessure, blessure Grave, blessure Fysiotherapie Grave
Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

  • Neem contact op: