zwangerschap

Op 5 oktober stond er een artikel op NRC.nl dat onze aandacht trok. Zo blijkt uit het afstudeeronderzoek van verloskundigen Rosemarie Kuijt en Manon van der Plas aan de Verloskunde Academie Rotterdam dat zeven op de tien vrouwen in het eerste jaar na de bevalling last houdt van anale klachten en uit cijfers van het UMC Utrecht dat een op de vier vrouwen na de bevalling last heeft van urineverlies. Bij 40 tot 60 procent is sprake van een vaginale verzakking. Ook verlies van ontlasting, pijn bij het vrijen of het gevoel dat de vagina ‘open’ staat, behoren tot de klachten die vrouwen die zijn bevallen ervaren. Soms openbaren de klachten zich meteen, soms pas jaren later.

Niets te doen aan bekkenklachten

Er wordt regelmatig door medisch specialisten aangegeven dat er niets te doen is aan bekkenklachten na een zwangerschap of blijven vrouwen zelf met pijn lopen, omdat ze denken dat er geen oplossing is. Wij vinden dit een kwalijke zaak, aangezien bekkenfysiotherapie heel veel verschil kan maken.

Huisarts gaf een zalfje mee

Op NRC.nl stond het volgende voorbeeld: Toen Caroline Hoek (54) uit Middelburg na haar bevalling aan de verloskundige vertelde dat ze niet durfde te poepen, kreeg ze te horen dat dat normaal was. Ze was immers ingeknipt en gehecht, alles daar beneden was nog gevoelig. Een beetje nerveus zijn bij de eerste keer weer naar de wc gaan, is heel normaal, zo kreeg ze te horen. Ze moest toch maar gewoon even doorzetten. Dus zette ze door. Haar anus scheurde. Gekweld door helse pijnen stapte ze naar de huisarts. Die gaf haar een zalfje mee.

Uiteindelijk zou het ruim vijfentwintig jaar duren voordat Caroline Hoek aan haar klachten geholpen werd. De scheur die na de bevalling was ontstaan bleek nooit geheeld. Er zat een wond die moest worden schoongemaakt. „Mijn bekkengebied bleek zo verkrampt dat het signaal om de kringspier te ontspannen niet meer werkte. Er waren uiteindelijk drie botoxinjecties nodig om de boel weer ontspannen te krijgen.”

Erica Janszen, gynaecoloog bij het OLVG-Oost in Amsterdam zegt: „Veel vrouwen hebben na een bevalling geen idee wat normaal is, bij welke klachten ze hulp moeten zoeken en waar ze voor die hulp terechtkunnen. De enige nazorg die vrouwen standaard krijgen is de nacontrole bij de verloskundige, zes weken na de bevalling. Maar de verloskundige heeft geen specialistische kennis van bijvoorbeeld de bekkenbodemproblematiek na de bevalling.”

„De geboorte en alles wat daarna komt zijn nu strikt gescheiden werelden”, zegt Janszen, „met aan de ene kant de verloskundige en de artsen die gespecialiseerd zijn in klachten na de bevalling aan de andere kant. Daar moet een betere brug tussen komen.”

Ook het verhaal van Sabine (45) raakt ons – Na de bevalling van haar eerste kind heeft ze altijd last gehad van pijn bij het vrijen, maar ze praatte daar met bijna niemand over. „Ik heb het wel eens voorzichtig met vriendinnen gedeeld, maar zij zeiden er geen last van te hebben. Daarna hield ik het liever voor mezelf. Het is nu eenmaal niet iets wat je even met iedereen bespreekt.”

Toch stapte Sabine een paar maanden na de bevalling naar een gynaecoloog. „De gynaecoloog zag niets bijzonders en concludeerde dat er niets aan de hand was. Daar moest ik het mee doen.” Na vijf jaar doorploeteren met pijn wees iemand haar op de mogelijkheid van inwendige fysiotherapie door een bekkenbodemfysiotherapeut.

Behandeling door bekkenfysiotherapeut helpt!
De behandeling bij een bekkenfysiotherapeut bleek te helpen. Net zoals een spier verkrampt kan raken door een sportblessure, was er in haar bekkenbodem een spier verkrampt geraakt door de bevalling, vertelt ze. „Als je bedenkt wat voor druk er tijdens de bevalling op die spieren komt te staan, is dat ook eigenlijk niet zo gek. De bekkenbodemtherapeut heeft met inwendige massages geholpen die verkramping daar weer weg te krijgen.”

Ze baalt dat ze niet eerder naar een bekkenbodemtherapeut is doorverwezen. „Het was fijn geweest als de verloskundige me tijdens de nacontrole op deze optie had gewezen. Of de gynaecoloog bij wie ik ben geweest. Dat hij me zelf niet kon helpen neem ik hem niet kwalijk, maar hij had ook kunnen zeggen: sommige mensen hebben baat bij bekkenbodemtherapie. Probeer het eens.”

Als u niet weet dat er een bekkenbodemfysiotherapeut bestaat, kunt u ook niet om een verwijzing vragen.

Bij ons in de praktijk zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van bekkenklachten. Vrouwen kunnen zowel tijdens als na de bevalling bij ons terecht! Ervaart u bekkenklachten? Maak dan snel een afspraak, onze bekkenfysiotherapeuten helpen u graag verder!

Lees het gehele artikel op https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/05/als-na-de-bevalling-de-pijn-blijft-a2253519

 

 

About the author