Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vraagt het RIVM waar mogelijk thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Alle sportverenigingen en sportscholen zijn inmiddels gesloten. Het is alleen wel heel belangrijk om genoeg te blijven bewegen, juist nu! Wij delen een aantal tips met u hoe u ook vanuit huis fit kunt blijven.

Tip 1: Ga naar buiten, geniet van de natuur

Als u het virus niet heeft, niet in quarantaine zit en niet behoort tot een risicogroep, kunt u (nu nog) nog prima naar buiten en buitenactiviteiten ondernemen. Ga lekker wandelen, fietsen of hardlopen, zolang u maar 1,5 meter afstand houdt van anderen.

Tip 2: Geef uw huis een goede lentebeurt

Het huishouden doen is niet alleen praktisch en hygiënisch (zeker nu heel belangrijk), het is ook nog eens gezond! Wist u dat u met 30 minuten stofzuigen 90 calorieën verbrandt? Door meer te doen in het huishouden, blijft u actief en houdt u er een goed gevoel aan over.

Tip 3: Ga lekker klussen binnenshuis

Nu iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, is het nu hét moment om eindelijk eens die wiebelende stoelpoot te vervangen of die muur te voorzien van een likje verf waar op een miraculeuze wijze een koffievlek op is gekomen. Niet alleen uw huis knapt ervan op, u krijgt ook nog eens extra beweging!

Tip 4: Een ideaal moment om uw tuin op de schop te nemen

Het wordt langzaamaan lente en het wordt beter weer, ondanks het coronavirus. Zolang u afstand bewaart van anderen, kunt u prima buiten komen. Zo hebben wij ook goed nieuws voor mensen die van tuinieren houden; tuinieren wordt beschouwd als matige lichaamsbeweging en u kunt gemakkelijk hetzelfde aantal calorieën verbranden als in de sportschool. Graven, harken en maaien zijn bijzonder effectief bij het verbranden van calorieën.

Tip 5: Ook binnen kunt u genoeg bewegen

Uw huis is in principe 1 grote oefenzaal, waar u heel gemakkelijk gebruik kunt maken van stoelen, banken, tafels en trappen om aan uw dagelijkse beweging te komen. U kunt bijvoorbeeld algemene oefeningen doen zoals yoga oefeningen, squats, sit ups en push ups. Maar u kunt ook de trap op en neer lopen. Hieronder hebben wij wat oefeningen voor u op een rijtje gezet:

Sit ups

1. Buig uw knieën en zet je voeten plat op de grond;
2. Leg uw handen op de tegenoverliggende schouders, zodat uw armen gekruist voor uw borst zijn, of achter uw hoofd;
3. Span uw buikspieren lichtjes aan door uw navel richting uw ruggengraat in te trekken;
4. Terwijl u uw voeten op de grond houdt, tilt u rustig uw hoofd op, daarna uw schouderbladen;
5. Houd deze positie een seconde aan;
6. Herhaal stappen 3 t/m 5.

Push ups

1. Ga liggen met uw gezicht naar beneden;
2. Druk uzelf op door te proberen de grond bij u vandaan te duwen;
3. Blijf het opdrukken en inzakken herhalen in een gelijkmatig tempo.

Squats

1. Sta rechtop met uw voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar;
2. Duw uw heupen naar achteren terwijl u uw knieën langzaam richting een hoek van 90 graden buigt;
3. Houd uw rug recht en kijk vooruit;
4. Kom langzaam omhoog, terug in de startpositie.

Tip 6: Volg online sportlessen

Bent u gewend om altijd sportlessen te volgen en vindt u het lastig om zelf oefeningen te bedenken? Of volgt u liever een instructeur tijdens het doen van uw oefeningen, volg dan een YouTube kanaal of lessen via een digitale sportschool. Natuurlijk kunt u ook meedoen met Nederland in Beweging.

Heeft u fysiotherapeutische begeleiding nodig?

Wilt u wel bewegen, maar gaat het niet vanwege bijvoorbeeld een blessure of weet u niet welke oefeningen het best geschikt zijn voor u? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten kunnen door middel van bijvoorbeeld een telefonisch consult of online oefeningen u helpen.

About the author