We weten allemaal dat bewegen en sporten goed is voor je gezondheid. Maar weet je ook hoeveel je nu precies moet bewegen om daadwerkelijk gezond te blijven? En speelt leeftijd ook een rol bij de hoeveelheid beweging die we nodig hebben? World Health Organization (WHO) stelt hier beweegrichtlijnen voor op? Je leest het allemaal in de nieuwe blog van Vince van Elsen.

Wat zijn de beweegrichtlijnen?

De beweegrichtlijnen van de World Health Organization (WHO) zijn bedoeld  om advies te geven over de hoeveelheid lichaamsbeweging die je nodig hebt om een goede gezondheid te behouden. De oude beweegrichtlijn ging ervan uit dat je 30 minuten per dag moest bewegen. Afgelopen november is deze beweegrichtlijn door de WHO aangepast. Nu is deze beweegrichtlijn op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gecombineerd met de voorgaande 

fitnorm en combinorm. Een update van de oude beweegrichtlijn uit 2017.

Door lockdown sport 44% van de Nederlanders minder

Deze beweegrichtlijnen zijn ontzettend belangrijk, zeker nu er veel sportfaciliteiten dichtzijn.. Uit een nieuwe meting in het onderzoek van ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ blijkt dat 44% van de Nederlanders minder heeft gesport door de huidige lockdown en de coronamaatregelen. Zo is de sportdeelname onder kinderen, jongeren (5 tot en met 18 jaar) en ouderen met maar liefst 65% gedaald. Natuurlijk wordt er in december flink wat minder gesport, maar zo’n grote daling was niet verwacht.

Hoeveel beweging je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd

Deze nieuwe beweegrichtlijnen zijn opgesteld voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo is er een groot verschil tussen de beweegrichtlijnen voor kinderen en volwassenen, maar slechts een kleine verandering tussen volwassenen en ouderen.

Beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar

Voor kinderen betekent dit dat zij minstens 1 uur per dag matig intensief moeten bewegen. Langer bewegen zorgt voor extra gezondheidsvoordeel. Daarnaast is het belangrijk dat zij drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten uitvoeren zoals volleybal, dansen, buiten spelen en fietsen. Het is belangrijk om stilzitten te voorkomen.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen van 18 tot 64

Voor volwassenen geldt: bewegen is goed, maar meer bewegen is beter! Probeer daarom om minimaal 150 minuten per week voor matig intensieve inspanning te zorgen. Beweeg je langer/vaker? Dan is dit alleen maar beter voor je gezondheid. Ook voor volwassenen is het belangrijk om stilzitten te voorkomen. Probeer het bewegen over meerdere dagen te verspreiden.

Beweegrichtlijnen voor ouderen

Voor ouderen gelden dezelfde beweegrichtlijnen als voor volwassenen, maar wel aangevuld met balansoefeningen. Denk hierbij aan oefeningen als yoga, ballet, pilates of turnen.

Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten?

De nieuwe beweegrichtlijnen geven aan dat kinderen minimaal drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Voor volwassenen en ouderen geldt twee keer per week. Door het uitvoeren van spier- en botversterkende activiteiten, wordt het risico op chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten bij ouderen verminderd. Ook de kans op depressieve symptomen en botbreuken wordt kleiner. Bij Spierversterkende activiteiten train je je kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren. Bij botversterkende activiteiten belast je het lichaam met je eigen gewicht. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trampoline- of touwtjespringen.

Beweegtips van licht tot zwaar intensief

Bewegen kan overal en altijd, in en om het huis. Zo kan je zowel tijdens het werk als in je vrije tijd bewegen. Verschillende activiteiten worden vervolgens weer onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo bestaan er licht, matig en zwaar intensieve manieren van bewegen. Een categorie waarbij we helemaal niet bewegen is stilzitten. Hier vallen activiteiten onder waarbij je nauwelijks of geen energie gebruikt in rust zoals: lezen, tv kijken, gamen of studeren. Wil je gaan bewegen, maar kan je even niks bedenken? Dan hebben wij hier een aantal activiteiten voor jou in een lijstje gezet:

Licht intensieve manieren van bewegen

Bij het uitvoeren van een licht intensieve manier van bewegen merk je geen versnelde ademhaling of verhoogde hartslag. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Afwassen of stofzuigen 
  • Klussen in huis
  • Yoga-oefeningen

Matig intensieve manieren van bewegen

Onder matig intensieve manier van bewegen heb je een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Rondje wandelen
  • Een stukje fietsen
  • Trampolinespringen

Zwaar intensieve manieren van bewegen (sporten).

Tijdens zwaar intensieve manieren van bewegen raak je sneller buiten adem dan bij matig intensieve manieren van bewegen en je gaat sneller zweten. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Hardlopen
  • Squashen
  • Wielrennen

Heb je advies en begeleiding nodig bij het in beweging komen of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Grave

Wil je beginnen met bewegen of weet je niet precies wat je grenzen zijn? Dan kan je voor advies en begeleiding contact met ons opnemen. Samen kijken we naar de mogelijkheden rondom jouw fysiek en hoe jij het beste kan bewegen. Je kunt ons ook bereiken door te mailen naar info@fysiotherapiegrave.nl of te bellen naar 0486-474753.

About the author