Lukt het u nog om de deksel van een potje te draaien? En hoeveel moeite kost het u om trap te lopen of uit een stoel op te staan? Bent u wel eens zomaar gevallen? Als u één van bovenstaande klachten herkent, kunt u wel eens last hebben van sarcopenie. Dit is een deftig woord voor verlies van spiermassa en spierkracht en dit komt veel voor naarmate we ouder worden.

Spiermassa neemt af door het ouder worden

Naarmate we ouder worden verliezen we spiermassa. Als we daar niets tegen

doen verliezen we kracht, beweeglijkheid en balans. Een afname van spiermassa kan gevaarlijke valpartijen tot gevolg hebben. Alle reden om er iets aan te doen, ongeacht leeftijd.Om gezond oud te worden en te blijven is onder andere voldoende spiermassa essentieel. Fysiotherapie kan hier een belangrijke rol in spelen.

Gezondheidsrisico’s door verliezen spiermassa

Wist u dat u vanaf 50 jaar verliezen we 1 tot 2% spiermassa per jaar en dat dit vanaf 70 jaar zelfs 3,6%? Dat is dus een normaal verouderingsproces. Bij thuiswonende kwetsbare ouderen gaat dit proces echter sneller, omdat er niet genoeg meer bewogen wordt. Dit zorgt voor problemen, aangezien spierkracht alleen op peil blijft als u de spieren ook daadwerkelijk gebruikt. Om u een voorbeeld te geven. Als u een paar dagen in bed doorbrengt kan dit al leiden tot 1,5 kilo spierverlies.

Bovendien wordt die verdwenen spiermassa vervangen door vetweefsel. Met andere

woorden, het vetpercentage wordt hoger wat ook weer gezondheidsrisico’s met

zich meebrengt.

Hoe kunt u sarcopenie herkennen?

  • Het lukt niet meer om een potje open te draaien
  • Traplopen kost moeite
  • Uit een stoel opstaan gaat moeilijker
  • Onhandige valpartijen
  • Het lopen gaat langzame

Bewegen belangrijk om verlies spiermassa te voorkomen

We moeten bewegen om verlies van spiermassa te voorkomen. Hoeveel beweegt u nog op een dag? In verpleeghuizen bewegen mensen gemiddeld slechts 8 minuten per dag, thuiswonende ouderen niet veel meer. Dit vinden wij zorgelijk.

Wat kan geriatriefysiotherapie betekenen bij verlies spierkracht?

Onze geriatriefysiotherapeut kan in zo’n situatie een grote rol hebben. Een geriatriefysiotherapeut is speciaal opgeleid om alle ziektebeelden te doorgronden en uit te zoeken waarom iemand niet meer beweegt. Zij werken samen met andere hulpverleners en kunnen zowel de reguliere fysiotherapeut als mantelzorgers en andere verzorgers coachen naar herstel en onderhoud. Want het goede nieuws is dat met training sarcopenie kan herstellen! 

Bewegen zonder brandstof gaat niet

Om sarcopenie te voorkomen of te herstellen is het dus nodig om uw spieren te trainen. Naast bewegen is het ook erg belangrijk om aandacht te hebben voor voeding. Want spieropbouw gaat niet zonder de juiste brandstof, in dit geval eiwitten. Eiwitten zitten in vis, vlees, eieren, soja, vleesvervangers, noten en zaden, zuivel en peulvruchten. Per dag heb je minimaal je lichaamsgewicht x 0,8 gram eiwit nodig. 

About the author