In een tijd waarin we door social distancing veel thuisonderwijs moeten geven, zitten scholieren en studenten nog meer dan anders op hun telefoons, computers en tablets te kijken. Kinderen worden geconfronteerd met een nieuwe wereld van online leren. Zonder de juiste begeleiding, kan dit leiden tot allerlei fysieke ongemakken, zoals pijn in de nek. Om u en uw kind hierbij te helpen, hebben we 3 tips om ervoor te zorgen dat jullie zonder nekklachten thuis online aan de slag kunnen.

Eerst een tip tegen uw eigen nekpijn

Het zal u niet verbazen dat de gemiddelde Nederlander uren op zijn/haar telefoon en/of tablet kijkt. Combineer dat met het feit dat het menselijk hoofd ongeveer 3 kilo weegt en het is geen wonder dat uw nek pijn gaat doen. Overmatige spanning en stress leiden ook vaak tot nekpijn, gespannen spieren, schouder- en armpijn, hoofdpijn en algeheel ongemak. Doordat u bij het lezen op uw tablet of computer uw rug, nek en schouders naar voren kantelt, legt u extra spanning op de spieren en gewrichten van de wervelkolom – van de nek tot aan het bekken. Dus let goed op uw houding en probeer om de 20 á 30 minuten te pauzeren en uw spieren te ontspannen. Hieronder nog enkele tips.

3 eenvoudige tips om nekklachten door thuisonderwijs te verminderen

  1. Schermtijd limieten instellen

Omdat online leren dit schooljaar gebruikelijk is en een hele dag achter een beeldscherm doodvermoeiend is, wordt het voor uw kind steeds belangrijker om beeldscherm​​pauzes in te lassen. Eén manier om vermoeidheid van de ogen, rugpijn en nekpijn tegen te gaan, is door tijdslimieten in te stellen voor de schermtijd en uw kind korte pauzes te laten houden.  Als het schema of lesrooster van uw kind het toelaat, probeer dan eens per half uur of uur een pauze te nemen van ongeveer 5-10 minuten. Laat ze opstaan ​​en rondlopen en hun lichaam strekken. Overweeg om een ​​timer of een alarm in te stellen om uzelf aan deze pauzes te herinneren.

  1.  Zet het apparaat op ooghoogte

Om te voorkomen dat de nek teveel naar voren buigt, moet u ervoor zorgen dat het apparaat op ooghoogte van u of uw kind staat. Denk er bewust over na om uw schouders naar achteren te duwen en buig uw ellebogen 90 graden en zet dan het scherm precies op ooghoogte. Pak bijvoorbeeld een paar onnodige studieboeken en stapel (veilig) totdat de laptop hoog genoeg staat. Hierdoor wordt de nek van uw kind aanzienlijk ontlast tijdens lange dagen online leren.

  1. Luister naar uw kind

Het is voor een kind gemakkelijk om kramp of beklemming in de nek te negeren wanneer het een filmpje op YouTube kijkt. Gewoonlijk kan nekpijn binnen enkele weken worden behandeld en overwonnen, maar u moet waakzaam blijven en op de symptomen en waarschuwingssignalen van uw kind letten. Nekpijn moet u nooit onderschatten of negeren.

Heeft u of uw kind thuiswerkklachten? Neem contact met ons op!

Als u zich zorgen maakt dat u of uw kind nekpijn heeft ontwikkeld door het thuiswerken of zijn er symptomen zoals uitstralende pijn langs de arm of gevoelloosheid, neem dan contact met ons op om een ​​evaluatie te bespreken. We zullen de oorzaak van de pijn bepalen en een behandelplan vinden om uw kind snel weer pijnvrij te krijgen!

About the author