ruiterfit

Binnen Groepspraktijk fysiotherapie Grave zijn we al een tijdje bezig met fysiotherapie speciaal voor ruiters en ruiterfit trainingen. Gelukkig komt er binnen de paardensport steeds meer aandacht voor de rol van de ruiter Omdat deze vraag in onze praktijk erg gegroeid is hebben we een paar nieuwe collega’s aangetrokken om dit nog verder vorm te kunnen geven. We hebben een hoop nieuwe plannen en ons aanbod is verder uitgebreid. 

 

Fysiotherapie voor ruiters

De fysiotherapie rondom de ruiter/amazone wordt op verschillende manieren ingevuld. Het grootste deel van de behandelingen en trainingen vindt plaats in de praktijk in Grave en Boxmeer, maar er zijn ook diverse mogelijkheden op locatie mogelijk. De trainingen worden gegeven op alle niveaus en voor alle leeftijden. De training of therapie kan voor elke vraag worden aangepast en worden altijd verzorgt door een fysiotherapeut met affiniteit voor de paardensport. Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat alle behandelingen en trainingen ook doorvertaald kunnen worden naar het paardrijden zelf en wordt de stap om ook op het paard te trainen ook meegenomen in het hele plan. Hiervoor hebben we verschillende instructeurs die ook fysiotherapeut zijn. 

 

Voorkomende klachten van ruiters tijdens het paardrijden

Er zijn mensen die lichamelijke (pijn) klachten ervaren tijdens of na het paardrijden. Deze mensen krijgen na aanmelding een uitgebreide intake, waarbij ook een lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Daarna wordt er een plan gemaakt om enerzijds de klachten te behandelen en anderzijds om deze klachten daarna te voorkomen. 

Er zijn daarvoor verschillende ruiterfit programma’s mogelijk. Dit kan individueel en/of in groepsverband, zowel in de praktijk als op locatie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er niet per se sprake is van klachten, maar dat er tegen dingen “aangelopen” wordt tijdens het rijden. Hierbij horen we klachten over: houding- & zit problematiek, balansproblemen, links-rechts verschillen, moeite met bepaalde oefeningen, ademhalingsproblemen, moeite met op de juiste manier te ontspannen en alle rijtechnische problemen die je tijdens het rijden bij je paard tegenkomt. 

Ruiters/amazones hebben hier veelal zelf een enorm grote invloed op, maar zijn er veel te weinig van bewust. In al onze programma’s op maat kan dus aan al deze items worden gewerkt. Ook hier wordt na een individuele intake een uitgebreid plan gemaakt met persoonlijke doelstellingen. 

 

Flex saddle voor ruiters bij het paardrijden

Sinds kort hebben we ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een “flex saddle”. Dit is de flexchair welke is doorontwikkeld en waarbij de training op een zadel wordt gedaan, zodat de houding op het paard zo realistisch mogelijk kan worden getraind. Hiermee wordt heel inzichtelijk gekeken waar precies aandachtspunten liggen voor wat betreft houding en zit tijdens het rijden. De trainingen die hierop volgen kunnen dan altijd specifiek ingericht worden op onder andere de informatie die de meting geeft.

 

Inloopspreekuren ruiterfit bij Groepspraktijk Fysiotherapie Grave

Binnenkort gaan we starten met inloopspreekuren op locatie. Tijdens deze inloopspreekuren is het mogelijk om alle vragen die iemand heeft rondom lichamelijke klachten, houding en zit, balansproblematiek en/of problemen die je tegenkomt bij je paard neer te leggen bij een fysiotherapeut. 

En natuurlijk blijft de mogelijkheid om ook het paard zelf te laten onderzoeken en/of behandelen. Hiervoor hebben wij aparte maat afspraken. Uit het onderzoeken van het paard komen vaak ook weer zinvolle items naar voren, waar een ruiter mee aan de slag kan gaan. 

Op deze manier bieden wij een totaalpakket aan die een groot deel van de rij problematiek aan kan pakken.

 

Benieuwd naar fysiotherapie voor ruiters of naar onze ruiterfit training? Neem dan contact op met Groepspraktijk Fysiotherapie Grave

Voor meer informatie rondom fysiotherapie voor ruiters, vragen voor maat afspraken met betrekking tot het paard zelf of heeft u meer behoefte voor onze ruiter fit training? Dan kunt u contact met ons opnemen middels onze contactpagina. U kunt ook bellen naar 0486 474753 of mailen naar info@fysiotherapiegrave.nl

 

About the author